Vizsgálatok és megelőzés

A klinikáinkon nagy súlyt fektetünk a diagnosztikára, ezért nálunk elérhető számtalan olyan vizsgálat, amelyeket a terméketlenség kezelése során, vagy a megelőzés érdekében alkalmazunk. Az összes vizsgálat részét képezi az eredmények orvos általi térítésmentes magyarázata, amelynek célja a termékenység megtartására vagy helyreállítására irányuló tanácsadás. A konzultáció folyhat személyesen vagy telefonon egyaránt.

Alapvető diagnosztikai módszerek férfiak számára 

Spermiogram vizsgálat (SPG) 

Ez egy alapvető laboratóriumi vizsgálat férfiak számára, amelynek célja az ondó minőségének, valamint a spermiumok jelenlétének és tulajdonságainak a megállapítása. A vizsgálat során az olyan tulajdonságokat állapítjuk meg, mint az ondó térfogata, külalakja, pH értéke és a benne található egyéb sejtek jelenléte. Értékeljük továbbá a spermiumok koncentrációját, életképességét, mozgékonyságát és morfológiáját. 

Prekoncepciós gondoskodás (SPG + STD)

A prekoncepciós gondoskodás az olyan diagnosztikai módszerek együttese, amelyek célja a férfiúi termékenység megállapítása. A spermiummenőség megállapítására irányuló vizsgálaton (SPG) túl a vérből megállapítást nyernek az esetlegesen jelen levő nemi úton terjedő betegségek is. Ez a vizsgálat ajánlott megelőzésképpen is még a terhesség előtt. Az eredmények értékelését ebben az esetben közvetlenül az orvos végzi.

A spermiumok DNS fragmentációjának a vizsgálata

Ez a vizsgálat a Halosperm módszeren alapul, amely megállapítja a sérült DNS-sel rendelkező spermiumok százalékos arányát. Ez az arány nem lépheti át a 30 %-ot. A spermiumfejben található genetikai információ sérült lehet annak ellenére, hogy a spermiumok első látásra nem mutatnak morfológiai vagy mozgékonysági zavarokat. Az oxidációs stressz hatására sérülések keletkeznek – ún. törések a DNS molekulában, ami csökkenti a megtermékenyítés sikerét. Ha az ilyen sérült spermium meg is termékenyíti a petesejtet, a létrejött embrió osztódása lassúbb, illetve a fejlődés későbbi stádiumában alacsonyabb az életképessége. Szerencsére létezik néhány módszer, amelyek segítségével kiszűrhetőek az ilyen sérült spermiumok – ilyen a MACS és MFSS módszer.

SpermPack

Ez a legkomplexebb vizsgálat a klinikánk kínálatában, amely a spermiogramon és DNS fregmentáción kívül vizsgálja az ellenanyagok jelenlétét, ami a vitalitás teszt és az Oxisperm.  Az ellenanyagok immunológiai vizsgálata során vizsgáljuk az IgG osztályú antispermatikus ellenanyagok jelenlétét az ondóban. A vitalitás teszt az élő spermiumok mintában előforduló arányát állapítja meg. Az Oxisperm megbízható módszer a szabad gyökök túlzott előfordulása megállapítására. A sejt oxidációs kapacitása és a normális sejt-metabolizmus termékét képező szabad gyökök száma közötti egyensúlyzavar az ún. oxidációs stresszt okozza, ami a sejtek sérüléséhez vezet és károsíthatja a férfi csírasejteket is, ami terméketlenséghez vezethet.

Visszajelzés kérése
Visszajelzés kérése